Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlediği 38. Olağan Kurultayı’nı “mutlak butlan” gerekçesiyle iptal etti. Alınan tarihi kararla birlikte, mevcut Genel Başkan Özgür Özel ve yönetimi tedbiren görevden uzaklaştırılırken, partinin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu dönemindeki kadroların yeniden göreve gelmesine hükmedildi.
Yargı merciinin aldığı bu karar, ana muhalefet partisinde adeta bir deprem etkisi yarattı. Mahkeme, kurultayın yapıldığı günden bu yana alınan tüm kararların hukuken geçersiz sayılacağını karara bağladı. Bu doğrultuda, söz konusu tarihten sonra gerçekleştirilen tüm olağan ve olağanüstü kongreler, İstanbul İl Kongresi de dahil olmak üzere hükümsüz kılındı.
Kararın en çarpıcı sonuçlarından biri, parti yönetimindeki fiili değişiklik oldu. Mahkeme heyeti, Özgür Özel’in yanı sıra halihazırda görev yapan Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri hakkında ihtiyati tedbir kararı uygulayarak bu isimleri geçici olarak görevden el çektirdi.
Hukuki sürecin kesinleşmesine kadar geçecek sürede, partinin yönetim boşluğuna düşmemesi adına 38. Olağan Kurultay öncesindeki duruma dönülmesi kararlaştırıldı. Buna göre, Kemal Kılıçdaroğlu ve önceki dönem parti kurullarının görevlerine iade edilmesine karar verildi. İlgili mahkeme kararının, gereği yapılmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ve diğer yetkili seçim kurullarına iletileceği bildirildi.
Siyasi arenayı sarsan gelişmenin ardından Adalet Bakanı Akın Gürlek, konuya ilişkin resmi bir değerlendirme yaptı. Alınan yargı kararının, toplumun demokrasiye duyduğu inancı güçlendirdiğini savunan Gürlek, hukuk devletinin iddiaları somut deliller ışığında titizlikle incelediğini vurguladı.
Bakan Gürlek, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin, delege ve üyelerin özgür iradelerine yönelik her türlü baskı, çıkar ilişkisi veya manipülasyonun reddedilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yargısal sürecin henüz tamamlanmadığını hatırlatan Gürlek, karara karşı Yargıtay nezdinde itiraz hakkının bulunduğunu belirterek, tüm kesimleri hukukun üstünlüğüne saygı duymaya davet etti.
Görevden uzaklaştırma kararının kamuoyuna yansımasının hemen ardından Özgür Özel, sosyal medya platformları üzerinden dikkat çekici bir video paylaştı. Destekçilerine seslenen Özel, siyasi yolculuklarının kolay olmayacağını vurgulayarak, iktidar hedefine dikensiz bir gül bahçesinden geçerek ulaşmayı vadetmediğini dile getirdi.
Zorluklara karşı direniş mesajı veren Özel, “Acıya katlanmayı ancak asla boyun eğmemeyi vadediyorum” ifadelerini kullandı. Özel’in paylaşımında onur, haysiyet ve cesaret vurgusu yapması, önümüzdeki hukuki ve siyasi süreçte sert bir mücadele yürüteceklerinin sinyali olarak yorumlandı.
Kocaeli Haber Merkezi, Kocaeli haber, Kocaeli son dakika, gündem, siyaset, spor, ekonomi ve yerel gelişmeleri anbean takip edebileceğiniz güncel haber platformudur. Kocaeli haberleri tarafsız, hızlı ve doğru yayın anlayışıyla okuyuculara sunulmaktadır.